Onze filosofie

Wij kijken nét dat tikkeltje anders naar veiligheidscultuur dan je zou verwachten...

Alles wat we doen start en eindigt met het centraal zetten van mensen. Zowel in de uitvoering van het project, als de samenwerking met onze klanten in partnerships.

En dat voel je…

1.

Maak helder wat veiligheid écht betekent voor mens en organisatie

We zijn het er allemaal over eens dat veiligheid belangrijk is en dat we er meer mee moeten doen. Maar wat betekent veiligheid eigenlijk? Voor de één zijn het procedures, voor de ander veilige machines, of een aanspreekcultuur. De sleutel is om samen één duidelijke visie te vormen.

2.

Onderzoek hoe de perceptie van veiligheid zich verhoudt tot de kernactiviteit van je bedrijf

Als je een medewerker vraagt: “Wat is jouw job?”, krijg je vaak antwoorden als “met de vorkheftruck rijden” of “laden en lossen van palletten”. Maar hoe maken we van veiligheid een essentieel onderdeel van die kernactiviteiten? Hetzelfde geldt op niveau van de organisatie: hoe maken we veiligheid een leidend kompas in elke beslissing?

3.

Elk niveau in je organisatie heeft andere behoeftes... Bouw hiervoor een passende context

Operationele werkkrachten liggen doorgaans niet wakker van een 10-jarenplan. Wat wordt er vandaag van mij verwacht en hoe kan ik daartoe bijdragen binnen mijn capaciteit. Vertaal ‘daar moeten we naar toe’ naar ‘hoe doen we dat dan in het hier en nu’.

4.

Doe de juiste dingen op het juiste moment

Werken aan veiligheidscultuur kan op 1001 manieren. Maar waar start je om écht het verschil te maken? Durf eerlijk kijken naar de veiligheidsmaturiteit van je organisatie. Vanuit de leuze: ‘begin niet aan een marathon vooraleer je kan stappen’.

5.

Niet hoog in de toren, maar met de botten in de modder

Veiligheid gebeurt niet in de meetingroom. Veiligheid is de combinatie van dagdagelijkse, bewuste keuzes op de vloer – waar het werk plaatsvindt en mensen met elkaar samenwerken. Niet te veel bla bla dus in ellenlange powerpoints, maar in gesprekken voeren met mensen die ertoe doen.

6.

Jij staat steeds aan het stuur van het veiligheidsproject

Als je een medewerker vraagt: “Wat is jouw job?”, krijg je vaak antwoorden als “met de vorkheftruck rijden” of “laden en lossen van palletten”. Maar hoe maken we van veiligheid een essentieel onderdeel van die kernactiviteiten? Hetzelfde geldt op niveau van de organisatie: hoe maken we veiligheid een leidend kompas in elke beslissing?

7.

Zoek de oplossing soms eens op een andere plek dan het probleem

Je doet vanalles, maar ziet geen verandering? Wel, oorzaak en gevolg zijn niet altijd meteen zichtbaar als het op veiligheid aankomt. We zijn gewoon van de meest logische oplossing te zoeken voor een probleem. Wij hebben echter geleerd dat je soms dient te kijken naar de diepere lagen van de organisatie om de juiste hefboom te vinden.

Hij die helpt, Hij die beschermt.
Ten dienste van mensen.

Daar vinden wij ons helemaal in terug.

Echte werkveiligheid bereik je alleen als je veiligheidsbeleid wordt gedragen door mensen.
Daar geloven wij in. Die mensen die elke dag opnieuw gaan voor veiligheid: die van zichzelf en die van anderen, dat zijn voor ons de moderne Samurai.

De veiligheidshelden. Zij zijn de reden waarom wij elke dag opnieuw willen inzetten op veiligheid. Op veilig gedrag. Op een veiligheidscultuur.

Werken met Samurai, is dus verandering laten werken. Ieder zet z’n eigen, unieke traject in beweging. Dit zet ons neer als duidelijk àndere speler.

– Samurai
Nieuwsgierig naar meer?
Wil je graag meer weten of heb je een vraag voor ons? Laat een berichtje achter en we kijken graag met je mee bij een lekkere (virtuele) koffie!

Niet gevonden wat u zocht?