Het is van cruciaal belang om je startpositie te begrijpen vooraleer je start aan een verandertraject. Droge cijfers afkomstig uit online enquêtes geven niet het volledige beeld van hoe mensen veiligheid en risico’s dagdagelijks beleven.
Onze aanpak gaat dan ook verder dan enkel kwalitatieve metingen. Via groepsgesprekken graven we in de onderstroom van de organisatie, ontdekken we wat werkelijk speelt, peilen we naar risicobewustzijn, beoordelen we de maturiteit van de veiligheidscultuur van jouw organisatie en onderzoeken we de bereidheid tot verandering.
Wil je weten waar jouw organisatie staat op het gebied van veiligheidsmaturiteit? Ontdek het met onze nulmeting en bereid je voor op effectieve verandering in veiligheidscultuur.
In onze nulmeting onderzoeken we de percepties van representatieve focusgroepen aan de hand van 12 veranderingsthema’s.
We brengen de onderliggende cultuur in kaart, waardoor we niet alleen de startpositie onthullen, maar ook de stappen voor groei identificeren. Onze analyse legt sterktes, verbeterpunten en de huidige maturiteit van de veiligheidscultuur bloot, zodat je gericht de veiligheid van je organisatie kan verbeteren.
Wat leeft er bij verschillende groepen in de organisatie op gebied van veiligheidscultuur? Wat zijn de sterktes en verbeterpunten? Wat zijn de prioriteiten? Wat is de gepercipieerde maturiteit van de veiligheidscultuur? Wat is de veranderbereidheid om aan de slag te gaan?
We gaan in gesprek met mensen vanuit alle delen in de organisatie om een zo holistisch mogelijk antwoord te krijgen op deze vragen. Als leidraad gebruiken we het Samurai 4D-model en de ‘Batteries of Change’. Deze vormen nadien de kapstok om helder en inzichtelijk de bevindingen van de cultuurmeting weer te geven.
Na de rondetafelgesprekken verwerkt Samurai alle input tot een duidelijke analyse, waarbij we niet alleen naar cijfers kijken, maar ook naar de redenen achter deze scores en de perceptie van de veiligheidscultuur.
Tijdens de analyse gaan we op zoek naar de rode draad die de huidige veiligheidscultuur verklaart: Waar staat de organisatie nu en waarom? Wat zijn de verschillen in perceptie tussen doelgroepen en waarom? Welke groepsdynamieken bevorderen of belemmeren de veiligheidscultuur?
Deze diepgaande analyse biedt inzicht in de huidige cultuur en de factoren die groei in veiligheidscultuur kunnen stimuleren of tegenwerken.
We hebben nu een duidelijk beeld van de startpositie en de mogelijke volgende stappen die nodig zijn om te bouwen aan een duurzame veiligheidscultuur.
Volgende zaken zijn in kaart gebracht: