Stap 3: Implementatie van een duurzame veiligheidscultuur

Verbeter de veiligheidscultuur met onze praktische aanpak. Wij vertalen strategische doelen naar concrete acties, versterken communicatie tussen management en werkvloer, en begeleiden je hands-on bij elke stap naar een duurzame veiligheidsstrategie.

Effectieve communicatie als sleutel voor veilig werken

Een duurzame veiligheidscultuur begint met het effectief overbrengen van strategische boodschappen binnen alle lagen van de organisatie. Vaak zien we een kloof tussen management en werkvloer doordat er niet dezelfde taal wordt gesproken. Dit maakt het lastig om veiligheid effectief te integreren in de dagelijkse werkzaamheden. 

Onze aanpak richt zich op het vertalen van strategische doelen naar concrete en operationele acties, zodat iedereen begrijpt wat er van hen wordt verwacht. Wat zijn de regels en verwachtingen? Hoe draag ik bij aan veilig werken? Door duidelijke antwoorden te geven, creëren we een gemeenschappelijke basis voor een sterke veiligheidscultuur.

Heldere rollen en verantwoordelijkheden in veiligheid

Om een veiligheidscultuur succesvol te implementeren, moet elke werknemer zijn of haar rol en verantwoordelijkheden begrijpen. Dit geldt zowel voor directieleden als voor medewerkers op de werkvloer.

Een directielid zal bijvoorbeeld veiligheid bevorderen door tijd te maken voor inspectierondes en duidelijk te communiceren wat deze moeten opleveren. Aan de andere kant zal een medewerker op de werkvloer veiligheid realiseren door de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen en instructies nauwkeurig op te volgen.

Het is essentieel dat deze rollen en verwachtingen helder zijn, evenals de consequenties van het niet naleven hiervan. Dit creëert een cultuur van verantwoordelijkheid en continuïteit in veilig werken.

Praktische begeleiding op de vloer

Onze aanpak is gericht op praktische implementatie. We geloven niet in eindeloze vergaderingen, maar in actiegerichte begeleiding. Een Samurai on site staat klaar om je in de praktijk te ondersteunen, wat betekent dat we vanaf dag één bezig zijn met concrete stappen richting een duurzame veiligheidscultuur.

Afhankelijk van de behoeften en afspraken kan deze begeleiding variëren van kennisoverdracht en coaching van leidinggevenden tot het ondersteunen van stuurgroepen (steerco’s). Onze hands-on aanpak zorgt ervoor dat de implementatie soepel verloopt en direct impact heeft op de veiligheid binnen jouw organisatie.

 

Nieuwsgierig naar meer?
Wil je graag meer weten of heb je een vraag voor ons? Laat een berichtje achter en we kijken graag met je mee bij een lekkere (virtuele) koffie!

Niet gevonden wat u zocht?